<b>A Influência Árabe na Medicina e Cozinha Medieval Aragonesa</b>
Conteúdo do artigo principal
Resumo
The Arab Influence in Aragonian Kitchen and Medicine of the Xiv Century
In the Crown of Aragon, in Low Middle Age, in the XIV centurie, circulated two types of quite popular manuscripts: health regiments, and cooking recipes. Both texts had feeding as the protagonist, either to cure or to quench hunger, in a healthy way prioritizing the flavor as well. In these texts, the presence of Arab origin foods was evident, whose contact in the Iberian Peninsula began from the VII century A.D. The goal of this article is to analyze the arab influences of some foods in the dietetics of King James II, the Just, through the culinary recipes and medical prescriptions that began to insert in their texts these new food genres implanted in the Aragonese territory.
Downloads
Detalhes do artigo
Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos: Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons BY-NC-ND 4.0 que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Policy Proposal for Open Access Journals Authors who publish in this journal agree to the following terms: Authors retain the copyright and grant the journal the right to first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons BY-NC-ND 4.0 that allows sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this magazine. Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal. Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase impact and citation of the published work (See The Effect of Open Access).
Referências
ALCORÃO. São Paulo: Editorial, 1975.
COSTA, Ricardo. Maiorca e Aragão no tempo de Ramon Llull (1250-1300). In: Mirabilia, v. 1, n. 1, 2001.
FERRANDO, J. M. Jaime II de Aragón: su vida familiar (2 vols.) Barcelona, 1947.
FREEDMAN, Paul. A História do Sabor. São Paulo: SENAC, 2009.
GONÇALVES, Iria. Defesa do consumidor na cidade medieval: os produtos alimentares (Lisboa – séculos XIV e XV). In: Arquipélago História, v. 1, n. jun./dez. 1995.
LE GOFF, Jacques. Rei. In: LE GOFF, Jacques; SCHIMITT, Jean-Claude (Org.). Dicionário Temático do Ocidente Medieval (2 vols.). São Paulo: UNESP, 2017.
LÓPEZ BANEGAS, Ramón A. Uma anàlisi dels productes i les tècniques de cuina al Llibre de Sent Soví. Llibre de Sent Soví. Edição de Joan Santanach. Barcelona: Barcino, 2014.
RIERA-MELIS, Antoni. O Mediterrâneo, crisol de tradições alimentares. A herança islâmica na culinária catalã medieval. In: MONTANARI, Massimo (Org.). O mundo na cozinha: história, identidade, trocas. São Paulo: Estação Liberdade, 2009.
RIERA-MELIS, Antoni. El contexto històric dels recptaris medievals catalans. L´evolució de les estructures productives i de distribuició dels aliments. Llibre de Sent Soví. Edição de Joan Santanach. Barcelona: Barcino, 2014.
MONTALVO, José H. Jaime II e el esplendor de la Corona de Aragón. San Sebastián: Nerea, 2006.
MONTANARI, Massimo. Histórias da mesa. São Paulo: Estação Liberdade, 2016.
MONTANARI, Massimo. Comida como cultura. São Paulo: SENAC, 2013.
MONTANARI, Massimo. (Org.). O mundo na cozinha: história, identidade, trocas. São Paulo: Estação Liberdade, 2009.
McEVEDY, Colin. Atlas de História Medieval. São Paulo: Companhia das Letras, 2007.
PEÑA, Carmen; GIRÓN, Fernando. La prevención de la enfermedad em la Espanã Bajo Medieval. Granada: Universidad de Granada, 2006.
ROSENBERGER, Bernard. A cozinha árabe e sua contribuição à cozinha europeia. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo. História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1996.
VILANOVA, Arnaldo. Regras de Saúde à Jaime II. In: CRUZ, Juan C. Mesa y dietética medievales: el regimen de Arnaldo de Vilanova. Pamplona: Universidad de Pamplona, 2015.