One More Drink: Archaebotanical analysis of beer consumption in the South Shetland (Antarctica)

Fernanda Codevilla Soares, Gilberto Guitte Gardiman

Resumo


The objective of this article is to analyze the perceptive construction of the act of drinking among the seal-hunters and whalers who occupied the Antarctic continent in the late eighteenth and nineteenth centuries. We sought to understand the importance of alcoholic beverages (and their materialities) in the formation of the Antarctica social space. The research adds information to the landmark project "Landscapes in White", developed by LEACH - UFMG. In this work, in addition to testing new archaeobotanical methodologies, we tried to strengthen the agency that bottles, corks and drinks had in the structuring of fellowships among these hunter groups while in Antarctica. In order to do so, the analysis of the starch granules recovered in the cork and bottles was performed. The research concluded that beer was the drink chosen to accompany these workers when landed and that the conquest of Antarctica, in its early days, reinforced feelings of sociability, conviviality and brotherhood among them.

Mais uma Dose: Análise arqueobotânica do consumo de cerveja nas Shetland do Sul (Antártica)

O artigo tem por objetivo analisar a construção perceptiva da bebida entre os foqueiros, lobeiros e baleeiros da Antártica (que ocuparam o continente em fins do século XVIII e XIX), visando compreender a importância que as bebidas alcoólicas e suas materialidades tiveram na formação desse espaço social. A pesquisa complementa informações do projeto-marco “Paisagens em branco”, desenvolvido pelo LEACH – UFMG. Nesse trabalho, além de testar novas metodologias arqueobotânicas, procurou-se reforçar a agência que as garrafas, as rolhas e as bebidas tiveram na estruturação do coletivo foqueiro antártico. Para tanto, foi realizada a análise dos grânulos de amido recuperados nos resíduos das garrafas e rolhas de cortiça. O trabalho informou que a cerveja foi a bebida escolhida para acompanhar esses trabalhadores quando desembarcados. De acordo com a investigação desenvolvida, a conquista da Antártica, nos seus primeiros tempos, ocorreu de forma a reforçar sentimentos de sociabilidade, convívio e irmandade.

Palavras-chave


Antarctica; Archeobotany; Seal hunters; Beer; Starch Granules;: Antártica; Arqueobotânica; Foqueiros; Cerveja; Grânulos de Amido

Texto completo:

PDF

Referências


ACCUM, Fredrick. Treatise of the art of brewing. Exhibiting the London practice of brewing. Porter, Brown Stout, Ale, Table Beer and various other kinds of malt liquors. 2ed. Londres: Longman, Hurst, Rees, Ohme; Brown, Paternoster Row, 1821.

ACEITUNO BOCANEGRA, Francisco; LÓPEZ SÁEZ, José. Caracterización morfológica de almidones de los géneros Triticum y Hordeum en la Península Ibérica. Trabajos de Prehistoria, Espanha, v. 69, n.2, p.332-348, julho-dezembro, 2012.

BABOT, Maria del Pilar. Granos de almidón en contextos arqueológicos: posibilidades y perspectivas a partir de casos del Noroeste argentino. In: MARCONETTO, María Bernarda; BABOT, Maria del Pilar; OLISZEWSKI, Nurit. (orgs). Paleoetnobotánica del cono Sur: estudios de caso y propuestas metodológicas. Córdoba: Ferreira, 2007. p.95-125.

BABOT, Maria del Pilar. La cocina, el taller y el ritual: explorando las trayectorias del procesamiento vegetal en el Noroeste Argentino. Darwiniana 47(1): 7-30, 2009.

BEAUX, Marcia. Atlas de microscopia alimentar. São Paulo: Ed. Varela, 1997.

CARNEIRO, Henrique. Bebida, Abstinência e Temperança: na História Antiga e Moderna. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2010.

CLAYTON, Edwy. A compendium of food-microscopy. Nova York: William Wood and Co., 1909.

CRUZ, María Jimena. Aproximaciones a las prácticas alimentícias de los grupos foqueros (Islas Shetland del Sur, siglo XIX). Monografia (Graduação em Arqueologia) - Facultad de Filosfía y Letras, Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires. 2001.

CRUZ, María Jimena. Incorporando comidas e contextos. A alimentação e o corpo nos grupos foqueiros nas Shetland do Sul (Antártica, século XIX). Dissertação (Mestrado em Antropologia). PPGAN - UFMG, Belo Horizonte, 2014.

DIETLER, Michael. Alcohol: Anthropological/Archaeological Perspectives. Annual Review of Anthropology, Berkeley, v.35, p.229-249, 2006.

DOBRES, Marcia-Anne e ROBB, John. Agency in archaeology: Paradigm or platitude. In: DOBRES, Marcia-Anne e ROBB, John (orgs). Agency in Archaeology. New York: Routledge, 2000. p. 3-17.

FUNARI, Pedro Paulo, Conflito e interpretación en Palmares. In: FUNARI, Pedro Paulo e ZARANKIN, Andres. (orgs). Arqueología histórica en América del Sur: los desafios del siglo XXI. Bogotá: Uniandes, 2004. p.11-30.

GARDIMAN, Gilberto. Vereda III: uma análise paleoetnobotânica. Monografia (Graduação em Arqueologia). FAFICH-UFMG, Belo Horizonte, 2014.

GIOVANNETTI, Marco; CAPPARELLI, Aylén; POCHETTINO, Maria. La Arqueobotánica en Sudamérica. ¿Hacia un equilibrio de enfoques? Discusión en torno a las categorías clasificatorias y la práctica arqueobotánica y paleoetnobotánica. In: ARCHILA, Sonia; GIOVANNETTI, Marco; LEMA, Veronica (orgs). Arqueobotánica y teoria arqueológica: discussiones desde Suramérica. Bogotá: Universidad de los Andes e Ediciones Uniandes, 2008. p. 17-34.

GRAÇA, Paulo. Contentores de bebidas alcoólicas: usos e significados na Porto Alegre oitocentista. Dissertação (Mestrado em História - concentração Arqueologia) – PUC-RS, Porto Alegre, 2005.

HEADLAND, Robert. Chronological List of Antarctic Expeditions and Related Historical Events. Cambridge: Cambridge University Press, 2009.

HENRY, Amanda; HUDSON, Holly F; PIPERNO, Dolores. Changes in starch grain morphologies from cooking. Journal of Archaeological Science, v.36, p.915-822, mar. 2009.

HODDER, Ian. Entangled: an archaeology of the relationships between humans and Things. Londres: Wiley-Blackwell, 2012.

HISTORIC Glass Bottle Identification & Information Website: https://sha.org/bottle/, acessado em 10 de Novembro de 2015.

JUAN-TRESSERRAS, Jordi. La cerveza prehistórica: Investigaciones arqueobotánica y experimentales. In: CUESTA, Francisco; MAYA GONZÁLES, José; LOPEZ CACHERO, Javier (orgs). Genó: un poblado del Bronce final en el Bajo Segre (Lleida), Barcelona: University of Barcelona, 1998. p .239-252.

JONES, Olive. Glass bottle push-ups and pontil marks. Historical Archaeology, Michingan, n.5, p. 62-73, 1971.

JONES, Olive. Cylindrical English Wine and Beer Bottles 1735-1850. Ottawa: Minister of the Environment, 1986.

JONES, Olive; SULLIVA, Catherine, MILLER, Geroge; SMITH, Ann; HARRIS, Jane; e LUNN, Kevin. Glass Glossary for the description of containers, tableware, flat glass and closures. Ottawa: Minister of the Environment, 1989.

LATOUR, Bruno. Jamais fomos modernos. Ensaio de antropologia simétrica. Rio de Janeiro: Editora Nova fronteira, 1994.

LATOUR, Bruno. Reagregando o social. Uma introdução à teoria do ator-rede. Salvador: EDUFBA e EDUSC, 2012.

LAWRENCE, Susan. Whalers and free men. Life on Tasmania´s Colonial Whaling Stations. Melbourne: Australian Scholarly Publishing, 2006.

LE GOFF, Jacques. A história do quotidiano. In: DUBY, Georges; ARIÈS, Philippe; LE GOFF, Jacques (Orgs). História e Nova História. Lisboa: Teorema. p.86-96, 1986.

LIMA, Tania. Os marcos teóricos da arqueologia histórica, suas possibilidades e limites. Estudos Ibero-Americanos. Porto Alegre, v.2, p.7-23, 2002.

LONDON, Jack. O lobo do mar. Tradução Pedro Gonzaga. São Paulo: L&PM Pocket, 2011[1904].

MADDISON, Ben. Class and colonialism in Antarctic Exploration, 1750 - 1920. United Kingdom: Pickering and Chatto Publishers. 2014.

MARSCHOFF, María. Comer o Nutrirse? La alimentación como práctica social. Arqueología, v. 13: s/p, 2007.

MARSCHOFF, María. El cuerpo y la corporización como herramientas metodológicas para el estudio de la cultura material. Temas y problemas de la Arqueología Histórica. Tomo II. Luján, p. 369-382, 2011.

MAKSOUD, Salwa; EL HADIDI, Nabil; WAFFA, Mahrous. Beer from the early dynasties (3500-3400 cal B.C.) of Upper Egypt, detected by archaeo chemical methods. Vegetation History and Archaeobotany, Nova York, v.3, n.4, p.219-224, 1994.

MELVILLE, Herman. Moby Dick. São Paulo: Cosac Naify, 2012 [1851].

MORENO, Paula. Botellas de vidrio en la Península Byers, Isla Livingston, Shetland del Sur. Actas del IV Congreso Argentino de Americanistas, Buenos Aires, n.4, p. 207–228, 2000.

MORENO, Paula. Botellas Cuadradas de Ginebra. Estudio de la forma y procesos de fabricación desde mediados del siglo XVIII hasta principios del XX. Buenos Aires: [s.n.].1997.

MORUNO, Francisco; FAÍSCA, Carlos; PRECIADO, José Francisco. Los irígenes de las actividades corcheras em Extremadura: El corcho extremeño entre catalares e ingleses. Revista de Estudos Extremenõs, tomo LXIX, nº I, p. 461-490, 2013.

REICHERT, Edward. The differentiation and specificity of starches in relation to genera, species, etc. Washington: Carnegie Institution of Washington, 1913.

SIEBEL, John. The Western Brewer. One hundred years of brewing: A complete history of the progress made in the art, science and industry of brewing in the world, particularly during the last century. Suplemento do The Western Brewer, v. XXVI, nº 8, 1901.

SIQUEIRA, André. Histórias Embriagadas: uma análise diferenciada sobre garrafas de sítios foqueiros na Antártica nos séculos XVIII e XIX. Monografia (Graduação em Ciências Sociais). FAFICH- UFMG, Belo Horizonte, 2014.

SMITH, Frederick. The archaeology of alcohol and drinking. Florida: University Press of Florida, 2008.

SOARES, Fernanda. Introdução. In: SOARES, Fernanda (org). Comida, cultura e sociedade: arqueologia da alimentação no Mundo Moderno. Recife: UFPE, 2016. p.11 – 24 (no prelo).

SOARES, Fernanda; ROSA, Luís; JÓIA, Taísa; PENA, Will. A desconstrução da embriaguez em solos antárticos. In: SOARES, Fernanda (org). Comida, cultura e sociedade: arqueologia da alimentação no Mundo Moderno. Recife: UFPE, 2016. p.137 – 164 (no prelo).

SOUZA, Rafael. Grés, vinho e imigração: arqueologia de uma produção vitivinícola, São Paulo, 1920-1950. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Humanas, v. 8, n. 1, p. 39-58, jan.-abr. 2013.

STEHBERG, Ruben. Arqueología Histórica Antártica: Aborígenes sudamericanos en los mares subantárticos en el siglo XIX. Santiago: Centro de Investigaciones Diego Arana, 2003.

TRATADO ANTÁRTICO, 1959. Washington, 1 de dezembro de 1959.

TAYLOR, James. A viagem do Beagle: a extraordinária aventura de Darwin a bordo do famoso navio de pesquisa do capitão FitzRoy. São Paulo: Editora da USP, 2009.

ONE HUNDRED years of brewing: a complete history of the progress made in the art, science and industry of brewing in the world, particularly during the last century. Suplemento do The Western Brewer, vol. XXVI, no 8, Agosto, 1901

TABELA de Composição Química dos Alimentos da UFESP. Disponível: http://www.dis.epm.br/servicos/nutri/public/alimento/20004/cevada (acessado em 04 de dezembro de 2016).

WHITECAR, William. Four years aboard the whaleship embrancing cruises inte the Pacific, Antlantic, Indian and Antarctic Oceans, in the years 1855, ´6, ´7, ´8, ´9. Philadelphia: J. B. Lippincott & Co e Londres: Trübner & Co, 1860.

ZARANKIN, Andres; SENATORE, María Ximena. Informe Campaña Arqueologica Antartica. Peninsula Byers, Isla Livingston, Shetland del Sur. Verano 1995/1996. Programa de Estudios Prehistoricos - CONICET. Buenos Aires: [s/n], 1996.

ZARANKIN, Andres; SENATORE, María Ximena. Historias de un pasado en blanco: Arqueología Histórica Antártica. Belo Horizonte, Argumentum, 2007.

ZARANKIN, Andres; HISSA, Sarah; SALERNO, Melissa; FRONER, Yaciara; RADICCHI, Gerusa; ASSIS, Luís; BATISTA, Anderson. Paisagens em branco: arqueologia e antropologia antárticas - avanços e desafios. Vestígios: Revista Latino-Americana de Arqueologia Histórica, Belo Horizonte, v.5, n.2, 9-52, 2011.




DOI: http://dx.doi.org/10.18224/hab.v15i2.5311

Direitos autorais 2017 Habitus

 

Este obra está licenciada com uma Licença Creative Commons - Atribuição Sem Derivações 4.0 CC BY-NC-ND


HABITUS | Instituto Goiano de Pré-História e Antropologia | Pontifícia Universidade Católica de Goiás | e-ISSN 1983-7798 | Qualis B2

Flag Counter